Άρθρα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΉΡΕΣ ΣΑΣ

Ποιος είναι νομικά υπεύθυνος για την συντήρηση των πυροσβεστήρων της πολυκατοικίας μου;
Υπεύθυνος για να αναθέσει την συντήρηση των πυροσβεστήρων σε Αναγνωρισμένη Εταιρεία, στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.
Τι πρέπει να προσέχω κατά την χρήση του πυροσβεστήρα;
Έλεγχος καταλληλότητας του πυροσβεστήρα, ανάλογα με την κατηγορία φωτιάς (Α: Στερεά Καύσιμα, Β: Υγρά καύσιμα, C: Αέρια καύσιμα, D: εύφλεκτα μέταλλα F: Λάδια & λίπη κουζίνας).
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε αν ο πυροσβεστήρας που θα χρησιμοποιήσουμε είναι κατάλληλος για χρήση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατά τη χρήση λαμβάνουμε υπόψη παράγοντες όπως: επαρκής αερισμός, ελεύθερη όδευση διαφυγής, κίνδυνος διάδοσης της φωτιάς.
Πότε αποσύρεται ένας πυροσβεστήρας; Ποιος είναι υπεύθυνος να το κρίνει;
Ο πυροσβεστήρας (εκτός του διοξειδίου του άνθρακα) αποσύρεται είτε 20 έτη μετά την κατασκευή του, η νωρίτερα αν κριθεί αιτολογημένα ακατάλληλος προς χρήση από το Αρμόδιο Άτομο της Αναγνωρισμένης Εταιρείας συντήρησης πυροσβεστήρων.
Τι πρέπει να ελέγχω ανα 3μηνο, σαν ιδιοκτήτης ενός πυροσβεστήρα;
Ο πυροσβεστήρας ελέγχεται οπτικά για τυχόν χτυπήματα ή σκουριές, ελέγχεται αν ο δείκτης πίεσης είναι στην πράσινη περιοχή, αν η ασφάλεια της περόνης είναι στη θέση της, αν οι πινακίδες σήμανσης και οδηγιών χρήσης παραμένουν ευανάγνωστες και ότι ο πυροσβεστήρας στηρίζεται στη βάση που προβλέπεται.
Τι πρέπει να προσέχω όταν παραδίνω/παραλαμβάνω τους πυροσβεστήρες για/από έλεγχο;
Να παραλαμβάνω τους ίδιους πυροσβεστήρες με τον ίδιο σειριακό αριθμό. Οι πυροσβεστήρες να έχουν σκληρό δακτύλιο ελέγχου ο οποίος να εφαρμόζει καλά στο λαιμό του πυροσβεστήρα.
Οι πυροσβεστήρες να συνοδεύονται από την αντίστοιχη Υπεύθυνη Δήλωση/Βεβαίωση, μαζί το τιμολόγιο / απόδειξη.
Είναι υποχρεωτικοί οι πυροσβεστήρες στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας;
Επιβάλλεται η τοποθέτηση στους κοινόχρηστους χώρους, ενός φορητού πυροσβεστήρα ανά όροφο. Επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός φορητού πυροσβεστήρα σε κάθε μονοκατοικία ανεξαρτήτως εμβαδού.
Πρέπει να έχω πυροσβεστήρες για την προστασία του καυστήρα ακόμα κι αν αυτός δεν λειτουργεί;
Κάθε χώρος στον οποίο είναι εγκατεστημένοι καυστήρες, ανεξαρτήτως καυσίμου και αν είναι σε λειτουργία ή όχι, είναι επικίνδυνος και επιβάλλεται η εγκατάσταση πυροσβεστήρων. Στους καυστήρες πετρελαίου επιβάλλεται η εγκατάσταση αυτόματου πυροσβεστήρα οροφής ακριβώς από πάνω και τουλάχιστον 2 φορητών πυροσβεστήρων στο χώρο.
Στους καυστήρες φυσικού αερίου επιβάλλεται η εγκατάσταση τουλάχιστον 2 φορητών πυροσβεστήρων ξηράς σκόνης 6 kg.
Οι φορητοί πυροσβεστήρες συνιστάται να τοποθετούνται ακριβώς έξω από τους προστευόμενους χώρους.
Για ποιές εργασίες στην ύπαιθρο είναι υποχρεωτικό να έχω μαζί μου πυροσβεστήρα;
Ψήσιμο φαγητού με κάρβουνα ή αέριο, εργασίες που ενδέχεται να παράξουν σπινθήρες (τροχός, αλυσοπρίονο) και χρήση οποιασδήποτε μορφής γυμνής φλόγας. Οι συγκεκριμένες εργασίες δεν επιτρέπονται κατά την αντιπυρική περίοδο (1/5 – 31/10).
Μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιήσει πυροσβεστήρα; Πρέπει να έχω τους πυροσβεστήρες μακριά από παιδιά;
Καλό είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας από νωρίς σχετικά με όλα τα θέματα που άπτονται της πυρασφάλειας. Όταν κρίνετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει πυροσβεστήρα, καλό είναι να κάνει μια δοκιμή υπό την επίβλεψή σας.
Τι πρέπει να κάνω μετά τη χρήση ενός πυροσβεστήρα;
Να αναθέσω αμέσως την αναγόμωσή του σε μια Αναγνωρισμένη Εταιρεία, είτε έχει αδειάσει πλήρως είτε όχι. Οι περισσότεροι πυροσβεστήρες χάνουν σταδιακά το προωθητικό τους αέριο μετά από μερική χρήση, με αποτέλεσμα να καθίστανται μη λειτουργικοί σε ανύποπτο χρόνο.
Τί είναι η πυρίμαχη κουβέρτα και σε τί χρησιμεύει;
Κατασκευασμένη από υλικά κατάλληλα για προστασία από τη φωτιά, η πυρίμαχη κουβέρτα είναι ιδανική για περιορισμό της φλόγας σε μαγειρικές συσκευές και ρουχισμό ατόμων.
Τί είναι ο αυτόνομος ανιχνευτής καπνού και πού χρησιμεύει;
Ο αυτόνομος ανιχνευτής καπνού είναι μια συσκευή έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς, η οποία εγκαθίσταται με απλό τρόπο στο κέντρο ενός δωματίου, λειτουργεί με μπαταρία και δεν χρειάζεται καμία ηλεκτρολογική σύνδεση. Κατά το αρχικό στάδιο μιας φωτιάς, η συσκευή ανιχνεύει τον καπνό και εκπέμπει ηχητικό συναγερμό, ειδοποιώντας τους ενοίκους, οι οποίοι ενδεχομένως και να κοιμούνται κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Με ελάχιστο κόστος κτήσης, ο ανιχνευτής είναι στατιστικά ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία αποτροπής θανάτων που προκαλούνται από τον καπνό που εκλύεται σε οικιακές πυρκαγιές.
Γιατί οι πυροσβεστήρες τύπου “σπρέυ” είναι ακατάλληλοι για το Ι.Χ. αυτοκίνητο μου;
Από το 2009 η νομοθεσία προβλέπει ότι αποδεκτοί πυροσβεστήρες για ΙΧ αυτοκίνητα είναι οι τύπου ξηράς σκόνης με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8Α:34Β, την οποία δεν μπορεί να επιτύχει κανένα σπρέυ. Η συνηθέστερη επιλογή είναι πυροσβεστήρες χωρητικότητας 2 kg. Σε κάθε περίπτωση, δώσε προσοχή στην κατασβεστική ικανότητα του πυροσβεστήρα που αγοράζεις, έτσι ώστε να είσαι σύννομος, αλλά κυρίως ασφαλής.
Τι είναι Αναγνωρισμένη Εταιρεία και τι Αρμόδιο Άτομο;
“Αναγνωρισμένη” είναι η εταιρεία που σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία είναι σε θέση να προχωρήσει σε έλεγχο – συντήρηση – αναγόμωση πυροσβεστήρων. Κάθε Αναγνωρισμένη Εταιρεία έχει υποχρέωση να διαθέτει ένα τουλάχιστον “Αρμόδιο Άτομο”, το οποίο είναι πιστοποιημένο και υπεύθυνο για την ανωτέρω εργασία. Οι πιστοποιήσεις Αναγνωρισμένης Εταιρείας και Αρμόδιου Ατόμου, δίνονται από Φορείς εγκεκριμένους από την Πολιτεία.
Τι είναι το δαχτυλίδι ελέγχου;
Ο δακτύλιος στο λαιμό του πυροσβεστήρα αποδεικνύει την αποσυναρμολόγησή του κατά τη συντήρηση. Πρέπει να είναι σκληρός, ακέραιος και να εφαρμόζει καλά στο λαιμό του πυροσβεστήρα, ώστε να μην μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς την αφαίρεση του κλείστρου. Οι δακτύλιοι έχουν 10 διαφορετικά χρώματα, ένα για κάθε έτος συντήρησης που τελειώνει σε 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (π.χ. γκρι για το έτος 2017).
Τι είναι υδραυλική δοκιμή;
Υδραυλική δοκιμή ή υδροστατικός έλεγχος είναι η δοκιμή αντοχής του πιεστικού δοχείου με διοχέτευση νερού υπό πίεση εσωτερικά, ώστε να διαπιστωθεί η αντοχή του πυροσβεστήρα ή της φιάλης. Κατόπιν, το δοχείο περνά από διαδικασία ξήρανσης, για να αφαιρεθεί όλη η εναπομένουσα υγρασία από την υδραυλική δοκιμή. Όλα τα εξαρτήματα ελέγχονται για διαβρώσεις και φθορές πριν την επανασυναρμολόγηση.
Ποια η διαφορά συντήρησης και αναγόμωσης;
Κατά τη συντήρηση ενός πυροσβεστήρα αφαιρείται η πίεση, κατόπιν το κλείστρο και ελέγχονται όλα τα εξαρτήματα του πυροσβεστήρα, εσωτερικά και εξωτερικά. Κατά την αναγόμωση γίνονται όλες οι εργασίες της συντήρησης και επιπλέον αντικαθίσταται το κατασβεστικό υλικό με καινούριο.
Κάθε πότε πρέπει να επιθεωρείται ένας πυροσβεστήρας;
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία κάθε πυροσβεστήρας πρέπει να επιθεωρείται μία (1) φορά τον χρόνο και πάντοτε από Αναγνωρισμένη Εταιρεία Περιοδικού Ελέγχου.
Πότε γίνεται αναγόμωση σε έναν πυροσβεστήρα;
Αναγόμωση κάνουμε σε έναν πυροσβεστήρα φυσικά μετά από χρήση και σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία κάθε 5 χρόνια στους πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως και αφρού και κάθε 10 χρόνια στους πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που επιθεωρήθηκαν τελευταία οι πυροσβεστήρες μου και η βελόνα στο μανόμετρο είναι ακόμα στο πράσινο, πρέπει να ξαναγίνει επιθεώρηση;
H ένδειξη του μανομέτρου δεν μας εξασφαλίζει την καλή κατάσταση του πυροσβεστήρα εσωτερικά ή εξωτερικά ούτε την ποιότητα του κατασβεστικού υλικού. Το μανόμετρο είναι το όργανο μόνο για την μέτρηση του προωθητικού αερίου του πυροσβεστήρα (ΑΖΩΤΟ) το οποίο ενίοτε «κολλάει» και η ένδειξη που μας δίνει δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Εάν χρησιμοποιήσω έναν πυροσβεστήρα χωρίς όμως να αδειάσει τελείως , παραμένει ενεργός και μετά ή πρέπει να αναγομωθεί;
Αν χρησιμοποιηθεί ένας πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως έστω και στο ελάχιστο πρέπει υποχρεωτικά να σταλεί άμεσα για αναγόμωση. Μετά από οποιαδήποτε χρήση,μερική ή ολική ένας πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως θα χάσει όλο το προωθητικό του αέριο σε λιγότερο από μία ώρα άρα και θα απενεργοποιηθεί εντελώς. Αν παραμείνει στην κατάσταση αυτή ενδέχεται να περάσει υγρασία στο εσωτερικό του , η σκόνη που περιέχει να πετρώσει και τότε ο πυροσβεστήρας θα αχρηστευτεί. Για άλλους τύπους πυροσβεστήρων δεν ισχύει αυτό αλλά για καλό και για κακό θα πρέπει να γίνει άμεσα service.
Έχω τεχνικές γνώσεις και τα χέρια μου «πιάνουν» να επιχειρήσω να συντηρήσω τον πυροσβεστήρα μου μόνος μου επειδή δεν προλαβαίνω να τον φέρω για service;
Το δοχείο του πυροσβεστήρα μπορεί να περιέχει από 15 μέχρι 70 bar. Οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς ειδικά εργαλεία και από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να σας τραυματίσει ή ακόμα και να σας σκοτώσει. Εξάλλου η διαδικασία της επιθεώρησης δεν παίρνει πάνω από 20 λεπτά και τα χρήματα που θα σας κοστίσουν σίγουρα δεν αξίζουν για να ρισκάρετε την σωματική σας ακεραιότητα.
Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι ο πυροσβεστήρας μου ελέγχθηκε και δεν αλλάχτηκε μόνο η ετικέτα;
Όταν η επιθεώρηση του πυροσβεστήρα απαιτεί το άνοιγμά του , τότε είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ενός δακτυλίου επανελέγχου στον λαιμό του πυροσβεστήρα μεταξύ κλείστρου και δοχείου που αποδεικνύει ότι ο πυροσβεστήρας ανοίχτηκε. Ο δακτύλιος αυτός πρέπει να εφάπτεται στον λαιμό του πυροσβεστήρα και να αναγράφει το τρέχον έτος. Επίσης κάθε χρόνο το χρώμα των δακτυλίων είναι διαφορετικό.
ΜΕΤΑΞΑΣ ΝΙΚ. ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΩΛΗΣΗ – ΜΕΛΕΤΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ– ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ
Δ/ΝΣΗ: ΑΝΤΩΝ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ 163 – ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ – ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΚ. 34100
ΥΠ/ΜΑ: ΩΡΙΩΝΟΣ 71 – ΧΑΛΚΙΔΑ – Τ.Κ. 34100
Τel:22210 84464 Tel: 2221097000 Fax: 222197010
E-mail: metaxasafety@gmail.com Site: www.metaxasafety.gr
Πηγή: pyroprostasia – pyrexelixi